Love in Life

Powered by Blogger.

tutorial: fabric flower



hai ladies. sekarang ni nuha nak share tutorial fabrik flower version nuha. :)
its really common tutorial. basically, nuha follow tutorial kina je


tools yang diperlukan: 
+ benang, jarum & pearl beads (tiada dalam gambar)


1) lipat fabrik 2 kali (dapat 4 layer) dan potong panjang seperti dalam gambar A (this is the best method i found to get pieces of round fabric).
2) lipat potongan fabrik yang telah dipotong kepada dua. ulang step 2 sehingga dapat segi empat dengan saiz yang dikehendaki.



gambar A




gambar B



gambar C


3) gunting fabrik membentuk bulatan (gambar B)
4) layangkan cebisan fabrik kepada haba nyalaan lilin (gambar C)



kelopak fabrik yang telah 'mendapat' aura lilin



terlebih aura lilin, rejected!!!




fabric petals in a glass bowl


5) susun petals besar di bawah, kecil di atas. ada 10 petal semuanya.



finished product



6) jahit pearl beads. thats all!


some tips to share:
- organza lebih mudah terbakar berbanding fabrik lain
- oranza sendiri ada beberapa jenis. lagi licin organza (rasa dengan tangan dan firasat hati), lagi tinggi kandungan nilon dalam fabrik. therefore, lebih mudah hangus!
- memerlukan ketekunan yang tinggi untuk diy dalam kuantiti yang banyak
- lepas potong bulat fabrik, terus layangkan ke haba lilin. jangan postpone sebab bulatan fabrik boleh rosak kalau disimpan lama. 



>sekian<

Tag : DIY, tutorial
4 Comment For "tutorial: fabric flower"

Nuha...nk tnya, for each flower, guna 10 petals ke? Mksudnye kene buat 10 size petals yg berbeza for each flower? Ke cmana eh?hihi..sgt intersted nih

wahhh!!!rajinnye nuha..
nk letak kat mane flowers ni?

nina: yep dear, 1 bunga = 10 petal. nuha x buat 10 saiz sebab sangat jenuh. nuha potong bulat (bambar B) jadi 3 saiz. pastu bila dah layang kt lilin tu dia automatik akan jadi few sizes. so susun je :)

elyn: ni rajin masa semester break aritu. ingat nak buat hand bouquet tp xtau jd ke x. harapnye menjadi la :)

Terima kasih atas kunjungan anda ke blog Nuha. Komen-komen positif dan membina adalah amat dialu-alukan. Terima kasih.

Back To Top