Love in Life

Powered by Blogger.

Diy: veil nikah, done!

AWAS! entry ini disertakan dengan gambar-gambar besar dari biasa. perlu ke ayat macam ni 

Salam :)
Nuha nak sambung cerita tentang projek diy veil nikah. Akhirnya siap.. Walaupun hasilnya tak vavavumm macam veil bride lain, tapi ni je la yang nuha mampu. Meh nak tayang.


tayang habis. over ke? he


Nuha tanya elyn macam mana nak jahit pearl di kawasan chiffon tanpa lace. Bagi nuha tu kawasan mencabar konsentrasi dan tahap kesabaran sebab chiffon sangat lembik. susah nak handle.



berangan nak jahit pearls atas chiffon tanpa lace kat area antara 'scallop' lace tu..


dan ini jawapan elyn untuk soalan nuha;


Salam Nuha,

mmg bile jahit pearls kat atas chiffon susah ckit..sbb pearls tu berat..
biasa nya kite letak chiffon atas meja. mase jahit tu lepas masuk satu pearls/beads, jgn tarik ketat2.
tarik betol2 kt tempat jatuhnya pearls/beads..

bile wat satu mmg nampak kedut..
tp bile nuha dh letak byk2 pearls..benang yg kat belakang tu akan menyokong each other..

yg penting wat kat atas meja..letak bekas2 beads/pearls atas chiffon tu supaya chiffon tak bergerak..

hope membantu nuha..


Sangat detail kan? Thank you elyn. Fyi..nuha dan elyn akan celebrate wedding anniversary sama-sama bermula tahun hadapan, insyaallah ;)


Ok berbalik kepada ceritera veil tadi..ini output nuha..



1 2 3 4 5... 5 bijik je pearl atas chiffon?


Ye..hanya beberapa bijik pearls berjaya dijahit ke atas chiffon. Tak larat plus tak sabar. Boleyyy? Hehe. Walaupun lace bentuk scallop tu nampak cacat je dibiarkan kosong begitu..tapi biar je la. Hahah. Tak nampak cacat sangat kot? Sedapkan hati.


Last but not least..nuha repeat lagi gambar semalam. Kali ni versi cahaya lampu warna putih.


bahagian kepala veil


Happy diy~~~


posted from Bloggeroid
37 Comment For "Diy: veil nikah, done!"

Cntik......suker..memberi inspirasi....tahniah dah berhaya siapkan....

cantiknye!!!! ble nk buat veil ni :(

cantik~
tahniah.. tahniah~
selamat b'DIY smpi siap ye

Nuha bli lace tu mcm mne? brape meter ek..ira xreti la nk bli lace tuk veil nie..huhu

cantiknya..... masing2 dah veil ea...

cantek okeh... lace tu beli mane? n brp hrg?

Cantiikkkkkk!!

kalau cha disuruh menjahit memang ke laut yunk..
hehehe.. teruskan usaha!

Thanks cik mah..cik mah pon bole diy ni. X susah sangat :)

Ganbatte ciksusu. U can do it

Biasa2 je saila..thanks sudi drop by blog ni..

Nuha beli korean lace. Nuha bli 1meter. Ira kalau nk guna lace utk patch kt part lain di veil/tudung/baju..better cari yg bkn border lace. Kalau nk buat veil saja beli borderlace pn ok..

Thanks diyana..awak pon happy diy

This comment has been removed by the author. - Hapus

Nuha beli kt jakel kl level 3. Ni korean lace je rina..bkn french lace. Semeter 90. Nuha guna untuk patch kt baju jugak :)

Tq dear..Zura bila lagi..? ;)

Cik cha: cha try dl..mesti boleh punya :)

Hik..biasa je zila.. Alhamdulillah siap jugak :)

boleh sy taw beli lace kat mane ye? murah tak? manik un kat mane?

ef: lace beli kt jakel kl level 3. harga rm90 semeter. manik beli di kedai sect 4 tambahan b.b.bangi. ef kalau nak guna lace x byk..pm la nuha k. lace nuha ada extra :)

cantek! thanks for info !

cantek! thanks for info !

cantik gilerrr..tumpang tanye beli dekat mane eh patches lace yg cantik mcm nie? ke ade dkt entry laen..

salam..guna brape meter ni?hehe

salam, kalau nk sewa bolejh x?sy nak guna 23.12.12, ni warna peach kan?email sy cofee_leaf@yahoo.com tq :)

tak nak amik order ke?kalo amik,email me nawimie@gmail.com

btw,chiffon tu awk beli kain then potong n pergi jahit tepi die?ke mcm mana?

Sangat cantik dek non. :)

sis.. x buat sewa ke.. kalo buat. leyh hubungi sy ye. 0197552405

Salam semua.. maaf tak tengok komen. anything boleh pm nuha (whatsapp) @ 017-4991289. Its peach half moon veil. material chiffon silk, patch guna korean lace. both from jakel. Open for rent.

love, nuha

Terima kasih atas kunjungan anda ke blog Nuha. Komen-komen positif dan membina adalah amat dialu-alukan. Terima kasih.

Back To Top