Love in Life

Powered by Blogger.

review: diy handbouquet

Salam :)
 
Sebelum mula review nuha nak ucap selamat pengantin baru kepada b2b yang akan dinikahkan minggu ni.dan..selamat menyambut hari satu Malaysia. Dapatla cuti lama sikit kan. Masa nuha taip entry ni, nuha di TBS. tunggu bas nak ke Pasir Gudang tempat husband :)


Sebenarnya to be honest nuha tak tahu nak mula review daripada mana. Ehehe. Tapi kalau tak mula macam mana nak habis betul tak?

 
gambar dengan MUA


Nuha tak sangka dapat diy hb sendiri. Ni semua sebab nuha cancel deal dengan vendor tu. So hb pon nuha kena uruskan sendiri. Seminggu sebelum majlis a.k.a 4 syawal (nuha sorang je melayu yang kerja..sobss!), nuha call alice florist. Sori nuha tak link-kan webpage alice florist. Google je mesti jumpa.


Plan asal nuha nak beli bunga di floristika bangsar tapi tak jadi sebab awal sangat nuha balik melaka. Takut bunga rosak. So nuha decide untuk beli bunga di melaka.


Yang kelakarnya nuha tak fikir lagi nak book bunga apa tapi terus call. Bila sales girl alice tanya nak book bunga apa..baru nuha termangu-mangu + terhegeh-hegeh. Kelakar ke? Macam tak je kan. Ok whatever. Lepas tanya-tanya harga bunga, nuha book 1 packet carnation merah. 1 packet = 20 kuntum, harga rm20 kalau tak salah. Lebih kurang harga di floristika bangsar :)


Call punya beria. Hujung-hujung book secebis je. Ahaha. Asalnya nuha tanya ade carnation warna biru tak? Sales girl tu tergelak jawab takde ;p
Baju nikah nuha warna peach..baju reception (last minute) warna putih. Tenggelamla hb nuha kalau nuha pilih carnation warna peach sebab baju nikah dah warna . Betul tak?


Jadi untuk menyenangkan diri sendiri dan duit sendiri..nuha bantai je warna merah. Puas hati aku. He. Bila dah book..baru nuha terfikir. Cukup ke eh 20 kuntum untuk 1 hb? Kecik la kot hb aku. Ottoke..on the collection day (khamis petang), nuha tambah lagi 1 packet carnation merah. Nasib baik ada ready stock. Ha..dengan sireh junjung sekali nuha guna carnation merah. Hamek kao.


Balik dari alice florist, nuha buka pack bunga dan pindahkan dalam baldi. Esoknya (tengahari) adik nuha dah mula diy sireh junjung guna carnation ni. Masa tu nuha saja-saja cuba susun carnation jadi bentuk hb. Macam menjadi je susunannya, nuha teruskan susun sampai habis dan ikat guna riben terus. Waktu tu..bunga dalam 30% kembang.


alamak ter-repeat gambar pulak

 
gambar OP

 
Alamak takde pulak gambar hb ni dengan reception dress dalam phone nuha. Yang pasti..outstanding la hb ni dengan both dress yang nuha pakai hari tu :)


Apart from that..nuha rasa nuha silap juga sebenarnya. Mungkin nuha patut tie bunga-bunga tu waktu 60% atau 70% bunga-bunga tu kembang. Sebab.... Bila nuha dah tied up semua, diorang (bunga) macam tersepit among themselves. Tersepit sebab nak mengembang. Haha ayat macam ape.
 
 
Then bila diorang dah bersadin-sadin sesama sendiri, certain kumtum di tepian hb patah! Hujung-hujung dah berlekuk-lekuk dah shape hb nuha..ahaha. Cuba tengok gambar-gambar kat atas tu..ada yg tak 'round shape' susunannya kan. Bukan nuha tak pandai susun tau!
 
 
hmm..rindunya wedding preps!
 
 
posted from Bloggeroid
13 Comment For "review: diy handbouquet"

Hehehe...okeylah tu..kreativiti sendirikan.....xpe2 t preparition untuk baby pulak....insyaALlahkan....

Kite nnt pun nk guna hb fresh flower ..
Still kaler merah n klu blh keliling kaler merah tu nk
Wat bunga yg kaler kuning.. Ade ke x ntah nnt..

satu kejayaan bl dpt diy HB sndri. heeeeeeeeee..

cantik,hb merah mmg menyerlah sgt2 :))

cantik nuha! mekap dgn kak salima ea?

Klu plan nk diy sendiri mmg ade je cik bintang ;)

Aah tp x berapa puas hati sgt.. ;( ape pon..sume dah lepas :)

Merah mcm mak ngah kn saila :p

Thanks dear. Aah mekap dgn kak salima. Nasib baik sempat book beliau. Dira review la lg wedding dira..nuha tunggu je dira review tau

patotla cantik~~~ kite hari tuh nak booking kak salima jugak, tp jadual de dah full.. hehe insyaAllah.. lepas kawen ni, mood ke laut je nak update blog.. hehe

cantiknyee...hehe gambar op pun cantik..:P

dira: nasib baik je ni dira. tu pn utk sanding dia tgglkan assistant je sbb dia nk p mekap org len.

iedchan: thanks dear :)

Terima kasih atas kunjungan anda ke blog Nuha. Komen-komen positif dan membina adalah amat dialu-alukan. Terima kasih.

Back To Top