Love in Life

Powered by Blogger.

diy button badge

salam.
nuha sebenarnya terasa nak review tentang wedding ikut turutan majlis. now pending kat baju nikah. takde gambar penuh pula. baju nikah tu sekarang di kedai dobi. tak tahu bila nak collect. lalala
 
 
so untuk tidak men-sarangkan blog sendiri, nuha up entry-entry lain dulu. ok back to the topic..button badge. nuha teringin nak ada button badge waktu majlis nuha sejak pertama kali nuha nampak kakak kawan nuha kawin and diorang satu family pakai badge. including the bride and groom. comel je.. waktu tu tahun 2010, nuha takde blog..tak tahu bila nak kawin, dan tak terasa nak ambil gambar pon. tapi nuha keep ingat la sebab comel and... first time jumpa! hu
 
 
basically cara nuha diy button badge ni sama je dengan b2b lain diy. google je confirm jumpa. nuha design sendiri, dibantu oleh nichicon family (hafeez a.k.a bapak). guna microsoft excel saja ye.. i kan buta IT. the tough part is nak confirmkan saiz bulatan supaya ngam dengan saiz badge. tah berapa puluh kali try and error print guna printer office
 
 
design kad jemputan kami
 
susun-susun bulat-bulat tu ngam-ngam dengan saiz kertas. nuha print atas kertas sticker saiz A4. asalnya nuha plan nak print atas laminate sticker paper sebab nuha tak nak balut guna pembalut jernih tu. kata malas kan. haruslah yang mudah-mudah saja. tapi waktu nak print tu kedai yang adik nuha survey tutup sebab raya. malas dah nak delay-delay nuha print je atas sticker biasa. sekeping A4 boleh muat 12 bulatan. nuha buat 40 badge, so guna 4 helai sticker.
 
 
boring je potong-potong ikut bentuk bulatan
 
 
then lekatkan stiker pada plate <--- betul ke term ni
 
 
 
 
 
 
kemaskan lebihan sticker dengan melekatkannya ke dalam. pastu..potong plastik balut buku besar sedikit daripada saiz plate. potong double sided tape dan lekatkan pada plate. plastik balut buku tadi, kemaskan dan lekat ke dalam plate. seterusnya nuha lekatkan pin kepada plate tadi guna hot glue untuk lebih yakin yang dua bahagian ni tidak akan terbuka. gambar nuha tak ambil pula. ha gittew..paham ke? hehhe.
 
 
Kesimpulannya:
paper + printing = RM10
raw material (button badge 40 pcs) = RM20
plastik buku = RM1.50
FOC double sided tape + hot glue
 
Total cost: RM31.50/40pcs = RM0.78/pc
 
 
tips lagi: kira betul-betul bilangan button badge yang perlu. membazir kalau diy/ tempah banyak tapi end up tak guna.
35 Comment For "diy button badge"

Nak tanya... button badges raw tu beli kat mana ye?
Cantik design badges walaupun guna excel je

nuha.. nina pun plan nk ade button badge. tunang suruh buat @ tempah. hehe Tq nuha bg idea ;) cantiikkkk nuha buat. :)

nuha, nak tanya. ni soalan mcm soalan budak sekolah tadika je. HAHA.

nak tau ape yang nuha tulis kat badge button tu? mcm bride, groom, erkkk... ape lagi ek? tak de idea la. :)

nuha...wat size apa ya :)
boleh x bg ika soft copy,ika juz nak agak size ya :) heheehhe..ika pon plan nk wat tp start wat ag :P

teringin nak buat..
tapi takot tak leh nak terima idea ini..

:)

kite DIY jugak button batch ni. hehe

amalina: ehehe..bole je nanti nuha forward list yg nuha buat k. bagi email awak :)

eika: nuha buat ikut saiz button badge tu. kalau eika punya sama saiz dgn yg nuha buat tu..boley je nuha bagi. PM nuha k :)

ina: cuba survey2 tanya family dulu..

dhiera: mesti cntik kan dhiera buat.. :)

wow....jimat btul tu....suka tgok..usaha sendiri yg membuahkan hasil....

thanks nuha. ni email nana. :)

lullabbyz@yahoo.com

This comment has been removed by the author. - Hapus

hai nuha.sy nk tau kt mana ek awk beli raw material utk badge tu? sy nak sgt diy utk wedding sy nt . ni email sy, joyahlovemeon@gmail.com

thanks in advance! :)

hi boleh emel mana nak beli button badges raw mate tuh?

Salam, saya ada jual DIY button badge.

Kebiasaannya raw material button badge kene guna mesin untuk punch button tu supaya dia melekat kuat tak longgar.

Tapi saya dah diubahsuai raw material tersebut supaya boleh buat DIY tanpa guna mesin.

Saya ada advertise di link ni http://www.majalah.com/?classified:saya-menjual-button-badge-kosong-diy:8HJDBX940Y

Boleh e-mail saya just_ina@hotmail.com atau njbuttonbadge@hotmail.my untuk menempah atau lawati FB NJBB www.facebook.com/njbuttonbadge.njbb untuk button badge yang dah siap.

Here is an iPhone app to make your original Button Badge Design! Button Badge Maker!

nuha... minta email tempat nuha beli raw material utk badges tu... urgent la...
zettyyani@gmail.com

betul tu ... beli byk2 rugi nty

Boleh emailkan tempat beli badge tu.qad_112@yahoo.com

Boleh emailkan tempat beli badge tu.qad_112@yahoo.com

Assalamualaikum Pemilik Blog dan Pembaca. Jom Like page Al Haura Craft.
#fabricButtonBadge

https://www.facebook.com/pages/Al-Haura-Craft/306487389385871?fref=ts

salam..awak boleh email dekat kita template utk button badge tu ? email add: aharas3@gmail.com

salam awk.. awk klo kite nak softcopy @template buleh x?.. kte da try bayak kli x jdi2.. email sy yea.. misz_luv8@yahoo.com.my
thanks awkk :)

salam..awk..kalu kite nk jugak softcopy template 2 jgk boleh x? email kat aqilah@utar.edu.my..thanks..*dengan muke x thu malunye mminta* =)

salam..awk..kalu kite nk jugak softcopy template 2 jgk boleh x? email kat aqilah@utar.edu.my..thanks..*dengan muke x thu malunye mminta* =)

hye name saye nurul hayati jugak,, hehe,, nak tnye,, mcm mane nak tau size yg kte print tu same dgn bagde tu? and email kat saye kat mane akak beli raw bagde tu,, blueorange25@gmail.com

Assalamualaikum nuha..comel button badge awak buat..kreatif..
sy pon teringin nak DIY button badge sendri jugak..boleh awak emel softcopy template button badge awak?terima kasih ya

ina_dinzly@yahoo.co.uk

Assalamualaikum nuha..comel button badge awak buat..kreatif..
sy pon teringin nak DIY button badge sendri jugak..boleh awak emel softcopy template button badge awak?terima kasih ya

ina_dinzly@yahoo.co.uk

assalamualaikum..
nuha cantik ye button tu..
sye sggup abis kn duit smate2 nk kmpl button..nk buat sndiri tak reti..
nuha bleh sent kn email kt kte excel ape ngan saiz ye skali..kte dh try tp tak kene la..
nurain.mazhar@gmail.com

salam nuha... boleh emailkn kat sy jugak? supplier raw material tu n template batch button tu... sahanim89@gmail.com
Thanks in advance :)

Hye.. bleh email detail pasal raw material supplier for button badge and sticker paper and template badge awak kat nadwadaud@yahoo.com tak.. Tq in advance :)

Hye.. bleh email detail pasal raw material supplier for button badge and sticker paper and template badge awak kat nadwadaud@yahoo.com tak.. Tq in advance :)

salam.. bleh email detail pasal raw material supplier for button badge... tq.. email me at azura_adc@yahoo.com

salam..bleh emailkan dengn spe awk beli plain button badges tu? aqmanasir@yahoo.com..tqvm :)

salam...still ade softcopy x??nak bole??tq...eijaahmad8424@yahoo.com..

Assalamualaikum..
Nuha, boleh tak saya juga nak tahu, mana boleh dapat raw material utk buat button badge ini?
Dan kalau sudi, saya nak template nuha ni..sebab saya teringin nak buat tapi tak menjadi...... Sedih.
Sudi-sudikan email saya rohanizaharon@gmail.com..

as salam.. sorii menyibuk kt sini.. sy ada group button badge.. nk tgk koleksi button badge sy sudi2 la add sy ye.. facebook.com/ayn.anata

Terima kasih atas kunjungan anda ke blog Nuha. Komen-komen positif dan membina adalah amat dialu-alukan. Terima kasih.

Back To Top