Love in Life

Powered by Blogger.

review: diy mini pelamin

salam.
sebenarnya nuha dah draft entry ni di bloggeroid. dah half way boleh pulak phone auto restart. aduh sabar je la. jadi harini baru rasa nak menaip semula entry yang hilang tu.
 
 
mini pelamin nuha sangatla senang dan simple dan sengal. susun-susun saja. di awal perancangan, mak nuha agak menentang idea mini pelamin ni. sebabnya.. "orang lain semua duduk bawah, awak sorang nak dok atas pelamin tu. mual mak" haha. ayat famous amos mak nuha. lagipun makan space kalau ada mini pelamin sebab hall rumah kecil. tapi nuha kan kepala batu, nak jugakkkk! degil
 
 
barang-barang yang nuha guna untuk diy mini pelamin:
 
- bantal nikah
- kain bulu-bulu
- pallet katil lama (pallet katil nuha & adik yang dah roboh ;p)
- kotak balut meja guestbook
- kain chiffon 2.5meter
- potongan riben
- bantal kecil 6 biji
 
 

yes this is my mini dais
 
kelakar kan? one of my nichicon family tanya "pelamin ko tu dah siap ke?" bila tengok pelamin nuha macam ni je rupa parasnya. hahaha. sendiri gelak. ok mari nuha justify pelamin ni.
 
 
dinding rumah sudahla putih, nuha guna lagi chiffon putih <--- apekejadah
nuha tak cover whole wall tu. tengok siap ade power point lagi disitu ye kawan-kawan. nuha hang kain chiffon pada skrew. skrew tu asalnya guna untuk sangkut frame. frame diturunkan..dan ikat backdrop di situ. guna dawai je. mak nuha tak bagi drill dinding. so itu la jadinya. ribbon strips tu nuha tiru idea photoboth si cantik Rina Hamid. idea last minute yang senang. tapi versi kesian. tak cukup riben. haha.
 
 
comel tak ring pillow tu ;p

perhati ketinggian mini pelamin nuha. tak tinggi langsung kan? mak nuha tak komen apa pun lepas pelamin ni siap. wuhu.. tak pun da malas nak layan. kotak balut meja guestbook tu nuha buat lapik atas pallet. pallet kan jarak-jarak susunan kayunya.
 
 
langsung tiada bunga @ pasu bunga di sisi pelamin? yes memang. sebab nanti akan lebih makan ruang. bantal nuha susun di belakang. juga untuk meminimumkan penggunaan ruang. bila ambil group foto..bantal memang terlindung, ribbon strips tu pon dah kira kirim salam la. haha.
 
 
ha nampak la sikit ribbon strips kat belakang tu.
 
but, mini pelamin ni fit my objective. nuha cuma nak gambar waktu nikah nuha ada sedikit backdrop dan deko. nikah kan duduk..separuh je la gambarnya :)
 
 
 
anak buah nuha suka je mini pelamin ni
 
 
ok..habis cerita tentang mini pelamin nuha. to brides to be sekalian, here are some tips. better seek dulu opinion parents a.k.a orang tua tentang pelamin nikah. sebab ada segelintir orang tua yang tak setuju pengantin perempuan duduk di atas pelamin. this is true k..it happen tu my bff too. ada mini pelamin, tapi nikah duduk di bawah. batal air sembahyang pon tidak di atas pelamin. kalau pelamin tu guna untuk bersanding sekali, then ok. tak membazir. last and always my tips: avoid last minute preparation. ala kadar nanti hasilnya macam aku.
>.<
 
 
nak sewa barang-barang pelamin? PM nuha k.
selamat berhujung minggu :)
7 Comment For "review: diy mini pelamin"

okay je nuha..eventho simple tp ok lah,kadang2 nak puaskan hati sendiri kan, so bt je..hehehe..
anyway,mini pelamin saila pun akan takde backdrop..just togel je :p

saila: ngahaha. nak tunjuk pon malu tau. nanti tunjukla saila nye mini pelamin keh

biasa la mak2 akan menentang dulu..
lepas tu akan pasrah..hehe:P

ciksusu: term pasrah lebih sadis plak kan. wuhu

sweet je kaler mini pelamin nie..simple yet nice!

asalkan jimat dan puas hati. kata2 org ape kite peduli, ye x. =)

Okalah tu..asal nuha ade usaha n puas hati..cntik ape yg simple2 ni...cik mah pun tunang hari tu wat sendiri juga pelamin....

Terima kasih atas kunjungan anda ke blog Nuha. Komen-komen positif dan membina adalah amat dialu-alukan. Terima kasih.

Back To Top