Love in Life

Powered by Blogger.

Tips: 5 + 1 Ekor Ikan & Ibu Menyusu

Ikan adalah salah satu sumber protein yg kita boleh dapat drpd diet harian. Bagi ibu menyusu, protein penting dalam membantu ibu 'menghasilkan' susu ibu berkualiti tinggi.

Protein dalam susu ibu memainkan peranan penting dalam memudahkan penghadaman dan penyerapan nutrien lain dalam tubuh bayi.

Assalamualaikum & hai.

Teringat waktu nuha struggle nak breastfeed little dahlea dulu. Nuha ke klinik desa (suka klinik desa sebab Jururawat Masyarakat (JM) lebih mesra dan prihatin) utk dapatkan khidmat nasihat dan 'belajar' cara susukan little dahlea dengan betul.

So antara soalan yg diajukan kepada nuha is.. Berapa ekor ikan awak makan dalam sehari?

Nuha jawab 2 ekor. Lunch sekor dinner sekor. Kadang2 je sehari 3 ekor. Then JM tu cakap..

"Mane cukup ikan 2-3 ekor je sehari. Macam mana susu nak banyak kalau mak tak makan banyak. Menyusu anak ni.. tak boleh nak diet diet tau. Awak tak cukup makan susu pun kuranglah. Cair je susu".. 

Sumber: ummiainulainacomey.blogspot.com

Tapi haritu JM tu kata susu nuha pekat. Wink wink.. suka!

Nuha takde amek hati pun dengan kata2 JM tu. Ye lah. Kita 'budak' baru nak belajar kan. Dengar je ape cikgu nak cakap. Lepas tu JM ajar posisi yg betul utk breastfeed little dahlea.

Well dulu nuha kan ade problem little dahlea tak reti nak latch on, inverted nipple, nipple confusion.. macam2!

Ok fine.. Balik rumah nuha bagitau husband nurse suruh makan 6 ekor ikan sehari. Omakkk!! Banyaknya kate husband nuha. huhu. Lagipun masa tu little dahlea memang ade masalah nak tidur waktu siang.

Tak tidur siang. So nuha memang tak dapat nak ke dapur utk masak. Nak goreng ikan pun tak sempat. Sungguh!

Tapi Alhamdulillah.. masa tu nuha dah dipertemukan dengan ESP. ESP ni la yg banyak membantu nuha yg tak sempat nak masak & makan. Bayangkan.. dari pagi nuha just makan oat.. ESP.. kadang2 roti.. lunch pun sama. Ni je la menu nuha waktu siang sampai la husband nuha balik kerja.

Baca:  Energizing Soy Protein (ESP)

Malam baru jumpa nasi. Husband tolong masak atau tapaukan makanan. Nuha memang really rely on ESP & oat all day long utk kekal bertenaga & kenyang. Disamping pengambilan air masak yg banyak. ESP memang banyak membantu dengan izinNya.

Syukur Alhamdulillah. So walaupun nuha tak dapat commit utk makan 6 ekor ikan sehari, nuha dah replace dengan ESP!

Baca: ESP & Ibu Menyusu

Hubungi nuha utk konsultasi penyusuan susu ibu & kesihatan, produk Shaklee, atau jika ingin menambah pendapatan dengan Shaklee.

Nuha
017-4991289 (sms/ whatsapp)
SID1017481
FB: nuha hayati
0 Comment For "Tips: 5 + 1 Ekor Ikan & Ibu Menyusu"

Terima kasih atas kunjungan anda ke blog Nuha. Komen-komen positif dan membina adalah amat dialu-alukan. Terima kasih.

Back To Top