Love in Life

Powered by Blogger.

Jadual Waktu Sistem Badan Manusia


Kenali dan fahami jadual waktu sistem badan anda. 

Assalamualaikum & hai..

Nuha nak share sedikit info yg nuha dapat dari sideline nuha. Menarik utk kita tahu tentang tubuh yg kitalah yg menjadi tuannya. :)

3:00 am – 5:00 am 
Paru-paru – Ini adalah waktu terbaik untuk bangun dari tidur. Ketika ini terdapat lebih banyak kandungan ozon di udara. Ini akan memberi satu sumber tenaga yang baru jika mengamal latihan pernafasan, yoga serta bertakafur. Mereka yang mempunyai asma tidak patut tidur waktu ini dan boleh merasai kesukaran bernafas. 

5:00 am – 7:00 am 
Usus Besar - Mereka yang bangun tidur pada waktu ini tidak akan menghadapi masalah sembelit. Jika membuang air besar dan mandi dengan air sejuk diselesaikan dalam waktu ini, masalah kegugupan boleh dihindarkan. 

7:00 am – 9:00 am 
Perut - Sarapan patut diambil dalam tempoh masa ini. 

9:00 am – 11:00 am 
Limpa – Tidak minum dan makan waktu ini walaupun setitik air. Jika makan pada waktu ini akan mengakibatkan suhu badan meningkat, menambahkan keletihan dan mengurangkan tahap pencernaan. Ini lebih terserlah pada pengidap diabetes yang akan merasa kegigilan dan mengantuk. 

11:00 am – 1:00 pm 
Jantung – Hanya air sahaja yang diambil pada ketika ini. Tidak sepatutnya melakukan kerja berat atau tidur di masa ini. Jika tidak lebih karbon dioksida akan bercampur dengan oksigen. Ini akan meningkat kemungkinan terkena serangan jantung, lumpuh atau kesakitan badan. Kebiasaannya pihak hospital akan lebih berjaga-jaga pada waktu ini kerana pesakit jantung dan diabetes berkemungkinan diserang sakit jantung berbanding pada waktu lain. 

1:00 pm – 3:00 pm 
Usus kecil – Makan tengahari pada waktu ini. Selepas itu duduk tutup mata untuk rehat selama 5 minit. Elakkan dari tertidur. 

Sumber: www.sciencekids.co.nz

3:00 pm – 5:00 pm 
Pundi Kencing – Sesuai untuk mengambil minuman seperti jus buah atau teh.

5:00 pm – 7:00 pm 
Buah Pinggang – Ini adalah masa untuk bersantai dan rehat dari kerja harian. Jika tidak akan memudaratkan ginjal dan jangkitan salur kencing. 

7:00 pm – 9:00 pm 
Dinding Jantung – Makan malam patut diambil pada waktu ini. Jika tidak akan menimbulkan getaran atau sakit di dada. 

9:00 pm – 11:00 pm 
Ini adalah masa untuk mengembalikan semula tenaga organ-organ yang bekerja sejak pagi. Oleh itu sebaiknya waktu ini seseorang itu hendaklah baring dan bersedia untuk tidur. Elakkan dari membaca buku, menonton tv atau bekerja. 

11:00 pm – 1:00 am 
Hempedu – Waktu tidur. Jika masih berjaga akan menyebabkan badan kekurangan tenaga untuk bekerja di hari esoknya. 

1:00 am – 3:00 am 
Hati – Waktu tidur lena. Jika tidak akan memberi kesan kepada penglihatan dan badan lesu. 

Itulah ringkasan jadual waktu badan manusia. Menarik kan? Dah tahu ni boleh la praktis utk lebih menyayangi dan menghargai tubuh badan kita. 

Hubungi nuha utk konsultasi penyusuan susu ibu & kesihatan, produk Shaklee, atau jika ingin menambah pendapatan dengan Shaklee.

Baca: Promosi Omega Guard

Nuha
017-4991289 (sms/ whatsapp)
SID1017481
FB: nuha hayatiTag : info, Kesihatan
0 Comment For "Jadual Waktu Sistem Badan Manusia"

Terima kasih atas kunjungan anda ke blog Nuha. Komen-komen positif dan membina adalah amat dialu-alukan. Terima kasih.

Back To Top