Love in Life

Powered by Blogger.

Teknik Power Pump

Kesedaran tentang khasiat susu ibu kepada bayi semakin diketahui ramai parents, ditambah lagi kebaikan breastfeeding itu sendiri kepada si ibu. Sungguhpun begitu, disebalik usaha ibu2 dlm memperjuangkan misi penyusuan susu ibu, ramai ibu yg mengalami isu pengeluaran susu yg kurang berbanding keperluan bayi.

Assalamualaikum & hai.

Dulu nuha sendiri tak tahu pun apa tu teknik power pump. Sampaila susu nuha hampir kering, ada kawan suggest buat power pump. Baru terhegeh2 google ape tu power pump.

Baca: Inverted Nipple Boleh Breatfeed Anak ke?

Sebenarnya breast bekerja dgn konsep demand & supply. Selain direct feeding, kekerapan mengepam susu akan menghantar signal kepada otak utk menghasilkan lebih banyak susu. Ini adalah satu cara yg efektif dlm meningkatkan supply.

Gambar hiasan. Sumber: medindia.net


Walau bagaimanapun, ramai ibu2 tak dapat hasil pam (susu) seperti yg diharapkan walaupun dah amalkan sesi mengepam secara tetap. Power pumping!

Baca: Doa Banyakkan Susu Ibu

Apa itu Power Pump?

Power pump adalah satu teknik yg melibatkan mimik kekerapan penyusuan baby yg meyebabkan pertambahan susu. Dalam tempoh ini bayi anda lebih bertenaga, lebih kerap and lebih lama sesi penyusuan akan merangsang pertambahan pelepasan hormon prolaktin drpd kalenjar pituitari - mesej utk 'hasilkan lebih banyak susu!'.

Baca: Tips! 5 + 1 Ekor Ikan & Ibu Menyusu

Bagaimana utk Melakukan Power Pump?

Power pump bukanlah ganti kpd sesi mengepam yg biasa kita lakukan tu. Power pump adalah bertujuan utk menggalakkan progres dgn menggantikan 1 sesi mengepam dgn alternatif yg direka dgn strategik.

Lakukan power pump dgn mengosongkan breast secara berulang kali. Signal akan dihantar kpd badan utk menghasilkan lebih banyak susu dgn lebih kerap.

Artikel asal: www.pregnancy.com.au

Baca: Promosi Shaklee Disember 2014

Hubungi nuha utk konsultasi penyusuan susu ibu & kesihatan, produk Shaklee, atau jika ingin menambah pendapatan dengan Shaklee.

Nuha
017-4991289 (sms/ whatsapp)
SID1017481
FB: nuha hayati
2 Comment For "Teknik Power Pump"

Asslmkm.. Kdng2 rsau jgk klau susu bdan berkurangan. Skrng ni sy ambik juga Esp. Tp rasa sesak dada lpas minum. Xthu npa..

Waalaikumsalam Mimie. Tq sebab membalas kunjungan ke blog nuha. Sebenarnya perasaan risau tu sendiri akan betul2 buat susu badan kita berkurang. So.. sentiasa yakin je :)

Mimie boleh dapatkan consult dari pengedar Shaklee Mimie ya. MUNGKIN salah satu gejala healing crysis.

Terima kasih atas kunjungan anda ke blog Nuha. Komen-komen positif dan membina adalah amat dialu-alukan. Terima kasih.

Back To Top