Love in Life

Powered by Blogger.

Al-Fatihah

Surah Al-Fatihah dan maksudnya. Perjanjian seorang hamba kepada Tuhannya.

Assalamualaikum. Salam Jumaat penuh berkat. Hai..

Dikongi oleh seorang sepupu nuha. So nuha share kat sini pulak. Moga bermanfaat kepada semua.

Sumber: google image
SAAT ALLAH MENJAWAB AL-FATIHAH DALAM SOLAT KITA.. RAMAI SEKALI ORANG YANG MEMBACANYA DENGAN TERGESA-GESA TANPA PAUSE DAN SEAKAN-AKAN INGIN CEPAT MENYELESAIKAN SOLATNYA. 

PADAHAL DI SAAT KITA SELESAI MEMBACA SATU AYAT DARIPADA SURAH AL-FATIHAH TERSEBUT, اَللّهُ SWT MENJAWAB SETIAP UCAPAN KITA. 

DALAM SEBUAH HADITH QUDSI اَللّهُ SWT BER-FIRMAN: "AKU MEMBAHAGI SOLAT MENJADI DUA BAHAGIAN UNTUK AKU DAN UNTUK HAMBA-KU." 

■ ERTINYA, TIGA AYAT DI ATAS "IYYAAKA NA'BUDU WA IYYAAKA NASTA'IIN" ADALAH HAK ALLAH, DAN TIGA AYAT KE BAWAHNYA ADALAH URUSAN HAMBA-NYA. 

■ KETIKA KITA MENGUCAPKAN "ALHAMDULILLAHI­ROBBIL 'AALAMIIN".اَللّه  ُ MENJAWAB: "HAMBA-KU TELAH MEMUJI-KU." 

■ KETIKA KITA MENGUCAPKAN "AR-ROHMAANIR-ROHIIM", اَللّهُ MENJAWAB: "HAMBA-KU TELAH MENGAGUNGKAN-K­U." 

■ KETIKA KITA MENGUCAPKAN "MAALIKI YAUMIDDIIN", اَللّهُ MENJAWAB: "HAMBA-KU MEMUJA-KU." 

■ KETIKA KITA MENGUCAPKAN “IYYAAKA NA’ BUDU WA IYYAAKA NASTA’IIN”, اَللّهُ SWT MENJAWAB: “INILAH PERJANJIAN ANTARA AKU DAN HAMBA-KU.” 

■ KETIKA KITA MENGUCAPKAN “IHDINAS SIROOTHAL MUSTAQIIM, SIRAATHALLADZIINA AN’AMTA 'ALAIHIM GHAIRIL MAGHDHUUBI 'ALAIHIM WALADDHOOLLIIN.”­ اَللّهُ MENJAWAB: “INILAH PERJANJIAN ANTARA AKU DAN HAMBA-KU. AKAN KU PENUHI YANG IA MINTA.” (HR. MUSLIM DAN AT-TIRMIDZI). 

 ■ BERHENTILAH SEJENAK SETELAH MEMBACA SETIAP SATU AYAT. RASAKANLAH JAWAPAN INDAH DARIPADA اَللّهُ KERANA اَللّهُ SWT SEDANG MENJAWAB UCAPAN KITA. 

■ SELANJUTNYA KITA UCAPKAN "AAMIIN" DENGAN UCAPAN YANG LEMBUT, SEBAB MALAIKAT PUN SEDANG MENGUCAPKAN HAL YANG SAMA DENGAN KITA. 

 ■ BARANGSIAPA YANG UCAPAN “AAMIIN-NYA” BERSAMAAN DENGAN PARA MALAIKAT, MAKA اَللّهُ SWT AKAN MEMBERIKAN KEAMPUNAN KEPADANYA.” (HR. BUKHARI, MUSLIM, ABU DAWUD)
Tag : info, Jumaat
0 Comment For "Al-Fatihah"

Terima kasih atas kunjungan anda ke blog Nuha. Komen-komen positif dan membina adalah amat dialu-alukan. Terima kasih.

Back To Top